Nemme koldt hævede boller!

Boller, New header

Det er sjældent, jeg spiser brød til hverdag – men når jeg gør, skal det helst være så groft som muligt. Derfor bager jeg ofte selv brødet herhjemme. På den måde kan jeg selv bestemme, hvad der kommer i og jeg ved derfor 100 % hvad bollerne indeholder.

Jeg har længe gået med tanken om koldt hævede boller, idet det skulle være nemmere end almindelige boller. Af en eller anden grund har jeg altid forbundet koldt hævede boller med  surdej – hvilket jeg har fundet lidt uoverskueligt og derfor ikke sat mig ind i – Uvidenskaben længe leve 😉

En dag havde en kollega friskbagte boller med på arbejdet og jeg spurgte ind til opskriften. Hun sagde, de var koldt hævede og jeg tænkte: ‘Åh nej, surdej’. Hun forklarede så, at de var lavet på helt almindeligt gær samt, at de var super nemme og hurtige at lave. De var ikke lavet efter en specifik opskrift, men efter hvad man havde lyst til.

Jeg har nu lavet koldt hævede boller flere gange og i mange forskellige variationer – og jeg er simpelthen vild med at lave boller på denne måde. Det er så meget nemmere og det bedste af det hele er, at jeg slet ikke skal røre ved dejen! Det eneste man skal bruge er en skål og en grydeske – hvilket betyder at opvasken er minimal.

mel og boller

Det skønne ved disse boller er, at man kan lave dem lige som man har lyst til! De kan laves som helt almindelige ‘plain’ boller, hvor der er hverken tilsættes havregryn eller korn. De kan også laves som lidt grovere boller, hvor der enten kun bruges korn eller kun en lille mængde af korn og havregryn. Men er man til de helt grove boller, giver man den gas med både havregryn og korn 😉

Som sagt kan opskriften variere efter behov og lyst, så derfor har jeg ikke sat mængder på havregryn, korn og mel nedenfor.

Ingredienser:
(Jeg får ca. 12 boller)

 • 25 g gær
 • 6 dl koldt vand
 • 1 knips salt
 • Havregryn*
 • Forskellige korn og kerner*
 • Forskellig slags mel
 • Evt. sesam, hørfrø eller havregryn til drys

* Laver man dem helt grove, skal man huske, at lidt over halvdelen af dejen helst skal bestå af mel af en art.
Hvis de bliver “for grove”, skal de nemlig have længere tid i ovnen og de kan være lidt svære at få bagt ordentligt i midten.

Fremgangsmetode:
Dejen (evt om aftenen): 

 1. Find skål og grydeske – så er du klar!
  (jeg synes, det er nemmest at bruge en skål med flad bund, men en almindelig skål kan selvfølgelig også bruges)
 2. Opløs gæren i det kolde vand i skålen.
 3. Tilsæt ønsket mængde havregryn og rør rundt med grydeskeen.
  (jeg plejer at bruge et par gode håndfulde)
 4. Tilsæt ønsket mængde korn og/eller kerner og rør rundt med grydeskeen.
  (jeg plejer fx at bruge knækkede rugkerner, solsikkekerner, 5-kornsblanding, 3-kornsblanding og lignende)
 5. Tilsæt melet lidt ad gangen og rør rundt med grydeskeen. Der skal mel nok til, at det minder om tyk havregrød eller at skeen lige akkurat kan stå af sig selv.
  (jeg plejer fx at bruge alm. hvedemel, protein hvedemel, fuldkornsmel, grahamsmel, speltmel og lignende – alt efter hvad jeg lige kan finde i skabet)
  Forskellig mel
 6. Læg sølvpapir eller folie over skålen og prik huller i.
 7. Sæt skålen i køleskabet i 7-12 timer.
  dej og haevning

 

Bagning (evt. efterfølgende morgen): 

 1. Tænd ovnen på 200 ºC varmeluft.
 2. Tag skålen ud af køleskabet.
 3. Brug nu to spiseskeer til at forme den ønskede størrelse af boller.
 4. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
 5. Drys evt. bollerne med sesam, hørfrø eller havregryn.
  formning af boller
 6. Sæt bollerne i ovnen i ca. 15-20 min (afhænger af størrelsen af bollerne) (200 ºC varmeluft)
 7. Tjek om bollerne er færdige ved at vende en bolle om og banke den let på bunden – lyder den hul, er den færdig.

.
Dette er så det endelige resultat – med både smør og pålægschokolade 😀

smurt bolle

God fornøjelse og god appetit! 🙂

Relaterede indlæg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/palmund.net/blogbycindy.dk/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *