Nu er der ikke lang tid til fastelavn, så selvfølgelig skal der fastelavnsboller til 🙂
Det er første gang, jeg har lavet fastelavnsboller selv, og må erkende, at det slet ikke var så besværligt, som jeg troede.
Jeg blev overrasket over, hvor nemt og lækkert det var. De var lynhurtigt væk, så jeg bliver vist nok nødt til at lave nogle flere 😀
Derhjemme i Danmark har jeg altid ‘bare’ købt fastelavnsboller, da jeg syntes, det har været nemmest. Men da vi jo for øjeblikket er i Italien, er der ikke noget, der hedder fastelavnsboller – og så må man jo lave det selv! 😉
Jeg kiggede på forskellige opskrifter og fandt en version jeg synes passede mig bedst, og kastede mig derefter ud i det.
De er utroligt nemme at lave og resultatet bliver bare så lækkert. Det tager dog noget tid at samle/lukke bollerne, da man skal være omhyggelig, i det cremen ellers flyder ud, hvis de ikke er lukket ordenligt. Dog er det omhyggelige arbejde helt klart det værd! 😉
Jeg lavede dem i forbindelse med min fødselsdag (og fastelavn selvfølgelig), så jeg kunne have ‘kage’ med til klassen. Jeg synes, det var en god anledning til at få bagt og samtidig kunne klassen blive beriget med denne danske tradition 😀 Bollerne var uden tvivl et hit og fadet var tomt indenfor 15 min., til trods for, at der var mere end to boller til hver person.
Tip: Hakket chokolade kan drysses over cremen, inden bollerne lukkes samt på glasuren.
Jeg lavede 24 stk. i alt – halvt af hver: 12 normale og 12 med chokolade. De var begge et stort hit 😀
Ingredienser:
24 stk.
Cremen:
- 2 dl mælk
- 2 æg
- 1,5 spsk hvedemel
- 1 vaniljestang (kornene derfra) eller 1 tsk vaniljeessens
- 3 spsk sukker
Dejen:
- 150 g blødt smør
- 1 æg (+ 1 æg til pensling)
- 2 dl mælk
- 0,5 dl olie
- 1 knips salt
- 3 spsk sukker
- 40 g gær
- 500-600 g mel
Fremgangsmetode:
Cremen:
- Pisk alle ingredienserne godt sammen i en tykbundet gryde.
- Kog det op ved høj varme i ca. 1 min.
- Skru ned til lav-middel varme.
- Rør jævnligt i ca. 5 min. til den får den ønskede konsistens.
- Sæt cremen til afkøling.
Dejen:
- Smelt smøret og varm mælken – enten i en gryde eller mikrobølgeovn. Det skal være lunkent på ca. 37 °C.
- Opløs gæren i mælke-blandingen.
- Tilsæt salt, æg, sukker, smør og olie.
- Rør det godt sammen.
- Tilsæt gradvist melet til dejen lige præcis ikke klistrer længere. (Det er ikke sikkert, at alt melet skal bruges)
- Sæt dejen til hævning et lunt sted i 45 min.
Samling:
- Rul dejen ud til en firkant på ca 45 x 70 cm
- Skær dejen ud i firkanter på ca 10-12 cm med et pizzahjul.
- Læg en spiseske creme i midten af hver firkant (+ evt hakket chokolade).
- Saml hjørner i en spids over cremen og klem siderne godt (!) sammen.
- Fold de ‘nye hjørner’ op oven på bollen.
- Vend bollen om, så den nu står på samlingerne.
- Giv bollen et let tryk.
- Gentag med alle firkanterne/bollerne.
- Sæt bollerne til hævning i 30 min.
- Tænd ovnen på 200°C på almindelig ovn.
- Pensel bollerne med sammenpisket æg.
- Bag bollerne i midten af ovnen i 8-10 min.
- Sæt dem til afkøling på en rist.
Når de er helt afkølede, kan de pyntes med glasur og evt. hakket chokolade eller krymmel. Hér kan man få lov til at være lige så kreativ, som man har lyst 🙂
De var faktisk ret nemme at lave og smagte jo dejligt – så det er bare med at komme i gang 😉
Jeg lavede som sagt halvt af hver, hvor begge slags var et stort hit 😀
God bagelyst og boun appetito! 😀